6.Stany
skupienia wody
Woda
występuje w przyrodzie w trzech stanach skupienia: stałym, ciekłym
i gazowym, które stanowią oddzielne fazy.
Są
to więc lód, woda ciekła i
para. Różnice między tymi stanami skupienia polegają na różnej
wzajemnej odległości cząsteczek, która warunkuje odmienne
oddziaływanie między nimi.
W
stanie pary odległości między cząsteczkami H2O
są
znaczne, a siły wzajemnego przyciągania znikome; cząsteczki mają
więc swobodę wykonywania ruchów postępowych.
W
fazie ciekłej cząsteczki wody znajdują się bliżej siebie niż w
fazie gazowej i ich wzajemne oddziaływanie jest większe. Mogą one
zmieniać położenie względem siebie, ale tylko w pewnych
granicach. Z tej przyczyny ciecze łatwo zmieniają kształt, trudno
natomiast
objętość.
objętość.
Cząsteczki
H20 w lodzie są umiejscowione sztywno w węzłach sieci
krystalicznej i zdolne jedynie do wykonywania ruchów drgających
i ewentualnej wędrówki po defektach sieci.
7. WŁAŚCIWOŚCI
FIZYCZNE WODY.
- Woda -bezwonna, bezbarwna (w cienkich warstwach) lub niebieskawa (w grubszych warstwach wskutek absorpcji promieniowania czerwonego) ciecz. Wykazuje ona właściwości:
-maksymalna
gęstość-0,999972 kg/m³
w temp. 277,14 K,
-rozszerzalność
podczas krzepnięcia,
-duże napięcie
powierzchniowe,
-bardzo duże ciepło
właściwe w porównaniu z innymi cieczami,
-stosunkowo duże
przewodnictwo cieplne,
-duża stała
dialektyczna,
-duża zdolność
rozpuszczająca,
-duża zdolność
jonizująca,
-duża zdolność
tworzenia układów koloidowych.
- Stała dielektryczna-wartość, która wskazuje, ile razy wzajemne oddziaływanie między ładunkami e1 i e2 w danym ośrodku jest słabsze niż w próżni.
ɛ
= cc0 gdzie
ɛ-
stała
dielektryczna,
c0-pojemność elektryczna kondensatora próżniowego,
c- pojemność elektryczna tego samego kondensatora
wypełnionego substancją o stałej
dielektrycznej
Stała dielektryczna
wody w temp. 273,16 K wynosi 88 i wraz ze wzrostem temperatury
maleje. Duża stała dielektryczna wody tłumaczy wyjątkową
zdolność wody do rozpuszczania innych substancji. Stałe
dielektryczne określają również wzajemną mieszalność cieczy.
- Gęstość-parametr, na który wpływ ma temperatura wody.
-podczas
oziębiania-gęstość wody zwiększa się (ale tylko do temp. ok.
277,14 K)
-od
276,84-277,14-gęstość wody jest największa (wynosi
0,999972±0,000002
kg/m³).jest możliwość
życia organizmów pod wodą w okresie zimy.
-dalsze
oziębianie-gęstość wody maleje w sposób ciągły
-w temp. 273,16 K
podczas krzepnięcia-gęstość wody zmniejsza się w sposób nie
ciągły do gęstości lodu.
Gęstość wody w
temp. 273,16 K wynosi 0,999868 kg/m³,
a gęstość lodu 0,9168 kg/m³.
- Ciepło właściwe-ilość potrzeba do ogrzania (ochłodzenia) 1kg (1g) substancji o 1˚.Ciepło właściwe w danej temperaturze nazywa się ciepłem właściwym rzeczywistym:
c = limΔT→0ΔQm∆T
Dla skończonego przyrostu temperatury ciepło właściwe jest
średnim ciepłem właściwym w zakresie temperatur T1-T2:
c = Q1,2m(T2-T1)
Ponieważ stosunek ΔQ/ΔT
nazywany jest pojemnością cieplną, ciepło właściwe bywa czasami
nazywane pojemnością cieplną właściwą. Rozróżniamy:
-ciepło właściwe pod stałym ciśnieniem- cp (ilość ciepła,
która w temp. T jest potrzebna do ogrzania pod stałym ciśnieniem 1
kg substancji o 1˚).
-ciepło właściwe w stałej objętości- cv (ilość ciepła, która
w temp. T jest potrzebna do ogrzania w stałej objętości 1kg
substancji o 1˚).
cp-cv = vT a²k ≥
0 gdzie, v-objętość
a²-współczynnik
rozszerzalności
k- współczynnik ściśliwości
T- temperatura
W temp. 277,16K cp=cv i wtedy a=0.
Ciepło właściwe wody, zarówno pod stałym ciśnieniem, jak i w
stałej objętości zmienia się wraz z temperaturą anomalnie: w
miarę wzrostu temperatury ciepło właściwe wody początkowo
maleje, osiągając najmniejszą wartość w temp. 313K i od tej
temperatury ponownie zwiększa się (anomalna zależność wynika z
występowania wiązań wodorowych między cząsteczkami wody i ich
dezasocjacji w miarę wzrostu temperatury).
Duża wartość (w porównaniu z innymi cieczami) ciepła
właściwego wody powoduje, że oceany, które pokrywają większość
powierzchni Ziemi, działają jak regulatory temperatury: latem
wchłaniają nadmiar ciepła, a zimą oddają ciepło otoczeniu.
- Przewodnictwo cieplne wody-jest 680-krotnie mniejsze niż przewodnictwo cieplne miedzi, 720-krotnie mniejsze niż srebra. Przewodnictwo cieplne wody w zakresie temperatur 273,16-353,16K można obliczyć według wzoru Jacobsona:
Przewodnictwo
cieplne wody = 0,0012926[1+0,003(T-273,16)], gdzie
T- temperatura
Przewodnictwo
cieplne lodu w temp. 273,16K wynosi 222 JmsK.
- Napięcie powierzchniowe cieczy-zdolność do samorzutnego zmniejszania powierzchni cieczy. Ciecze mają zatem tendencję do przyjmowania kształtu kulistego, gdyż kształtowi temu w danej objętości odpowiada najmniejsza powierzchnia.
Znaczne napięcie powierzchniowe wody (0,0728 Nm
) jest wynikiem występowania międzycząsteczkowych wiązań
wodorowych, które łączą cząsteczki w duże asocjaty. Zarówno
wiązania wodorowe, jak i związana z tym struktura asocjatów wody
zależą w dużym stopniu od temperatury, zatem napięcie
powierzchniowe wody zmienia się wraz z temperaturą. Ze wzrostem
temperatury wody jej napięcie powierzchniowe maleje.
Wynikiem istnienia napięcia powierzchniowego na granicy fazy ciekłej
jest zjawisko włoskowatości (kapilarności), czyli wznoszenia się
cieczy w kapilarach:
-siły adhezji (np. woda)-przyleganie cieczy do powierzchni szkła
-siły kohezji (np. rtęć)-siły spójności
Działanie piorące i myjące detergentów polega m.in. na tym, że
zmniejszają napięcie powierzchniowe wody, a tym samym polepszają
jej właściwości zwilżające.
- Konduktywność elektryczna-to przewodnictwo 1cm³ roztworu:
K = 1R
lS gdzie
K- konduktywność
l-odległość
S-powierzchnia
R-
rezystancja
Do pomiaru
konduktywności elektrycznej wody (lub innego roztworu elektrolitu)
stosuje się szklane naczyńko z dwiema jednakowymi elektrodami z
blachy platynowej. Stosunek odległości (l) między elektrodami do
powierzchni (S) elektrody nazywamy stałą naczynka (k) lub
pojemnością oporową naczyńka
k = lS zatem K = kR
Woda absolutnie czysta jest słabym przewodnikiem elektryczności.
Jej konduktywność jest bardzo mała i w temp. 291 K wynosi 4,41·106
1Ω·m.
Ze wzrostem temperatury konduktywność wody zwiększa się, gdyż
zwiększa się również stopień dysocjacji wody i zawartość
elektrolitów w wodzie.
- Absorpcja promieniowania-zdolność do pochłaniania promieniowania przez substancję.
Woda jako związek
chemiczny w stanie ciekłym jest symbolem przeźroczystości. W
rzeczywistości absorbuje ona promieniowanie widzialne w sposób mało
widoczny. W dużej warstwie zatrzymywanie promieni czerwonych o
długości fali 0,61-076 µm
sprawia, że woda ma zabarwienie niebieskie. Jednak niebieskie
zabarwienie w niektórych jeziorach wywołane jest zjawiskiem
Tyndalla na skutek zawieszonych w wodzie cząstek koloidalnych.
Woda absorbuje
znacznie silniej promieniowanie podczerwone i ultrafioletowe niż
widzialne. Woda absorbuje światło o długości fali poniżej 190 nm
i powyżej 1100 nm.
8. GĘSTOŚĆ WODY
Gęstość to
parametr, który charakteryzuje "upakowanie" materii w
danym ciele. Definiujemy ją jako stosunek masy ciała do zajmowanej
przez nie objętości w określonej temperaturze. Ciała stałe mają
większą gęstość niż ciecze i gazy. Wraz ze wzrostem temperatury
gęstość zazwyczaj maleje. Czysta woda jest wyjątkiem od tej
reguły. To jedyna substancja, która osiąga najwyższą gęstość
w postaci cieczy. Woda ma bowiem największą gęstość
przy temperaturze 4°C. Wiązania wodorowe pomiędzy
cząsteczkami wody sprawiają, że lód ma bardzo trwałą,
uporządkowaną strukturę. W niskich temperaturach woda ma
większą gęstość niż lód i dlatego lód pływa w wodzie.
Dodanie soli do
wody powoduje wzrost jej gęstości. Ponadto uniemożliwia
tworzenie się wiązań wodorowych. Oznacza to, że woda morska,
w przeciwieństwie do czystej wody, nie osiąga największej gęstości
w temperaturze 4°C, lecz gdy zamienia się w lód. Oznacza to
także, że woda morska zamarza w temperaturze poniżej 0°C.
Wykorzystujemy to zimą sypiąc sól na drogi aby zapobiec ich
oblodzeniu.
Gęstość wody
jest związana ze zmianami temperatury.
Gęstość zwiększa się podczas
oziębienia do temp. Około 277,14 K. W tej temperaturze gęstość
wody jest największa i wynosi 0,999972+/- 0,000002 kg * m3.Dalsze
oziębienie powoduje, że gęstość wody maleje w sposób ciągły;
w temperaturze 273,16K, podczas krzepnięcia gęstość zmniejsza się
w sposób nieciągły do wartości gęstości lodu.
Zwiększenie gęstości wody podczas
topnienia lodu jest wynikiem szybkiego rozpadu jego przestrzennej
budowy na mniejsze asocjaty, w których około 85% wiązań
wodorowych między cząsteczkami H2O zostaje jeszcze zachowanych w
wodzie po stopieniu lodu. Stopniowy rozpad tych luźnych struktur i
asocjatów uwarunkowanych wiązaniami wodorowymi powoduje, że
gęstość ciekłej wody podczas ogrzewania jej od temperatury
topnienia do 277,14K wzrasta, aby następnie ze wzrostem temperatury
według ogólnych zasad dylatacji- maleć.
ZJAWISKA ZWIĄZANE Z GĘSTOŚCIĄ WODY
1.CYRKULACJA WODY
W okresie zimy pod wodą istnieje
możliwość życia organizmów. Ochładzająca się jesienią woda
opada na dno, wypierając cieplejsze warstwy ku górze, Az
temperatura w całym zbiorniku osiągnie 277,14K. Wtedy ruch
spowodowany zmianą temperatury ustaje.
Kolejnym etapem jest przewodnictwo
cieplne i konwekcja , aż górna warstwa zamarza i tworzy taflę lodu
na powierzchni gdyż jego gęstość jest mniejsza niż gęstość
wody. Utrudnia to w jeszcze większym stopniu wyśmiane cieplną. W
głębokich jeziorach i stawach następuje sezonowa cyrkulacja wody.
W krajach umiarkowanych tworzą się warstwy wody o różnej
temperaturze. Latem wyższa temperatura panuje przy tafli, natomiast
zima obserwujemy odwrócone „uwarstwienie” (stratyfikację) i
najniższa temperatura jest pod lodem.
Tylko dwa razy w roku kiedy w górnych
warstwach zachodzi nagrzewanie się albo oziębianie, następuje
wyrównanie się temperatur całej masy wody, spowodowane całkowitym
jej wymieszaniem. Ma to ogromne znaczenie w natlenianiu wody jezior.
10. PROCES
WZBOGACANIA WÓD W SKŁADNIKI MINERALNE: SKŁAD CHEMICZNY I STRUKTURA
MINARAŁÓW, SKŁAD FIZYCZNO - CHEMICZNY GLEBY, PROCESY WIETRZENIA.
- Procesy wietrzenia:
Wietrzenie
- procesem rozpadu i
rozkładu skały, którego wynikiem jest zwietrzelina.Jest związany
z ruchami powietrza, wód, lodowców, z życiem organicznym i
działalnością człowieka, a także z działalnością energii
słonecznej. W wyniku wietrzenia dochodzi do rozluźnienia materiału
skalnego i w efekcie jego rozdrobnienia.
Tempo wietrzenia zależy od:
Tempo wietrzenia zależy od:
- rodzaju skał,
- ilości wody,
- wilgotności powietrza,
- typu klimatu,
- szaty roślinnej.
Wyróżnia
się kilka rodzajów wietrzenia:
- mechaniczne,
- chemiczne
- i biologiczne
Mechaniczne
wietrzenie
(fizyczne) - polega
na rozdrabnianiu skały bez zmiany jej składu chemicznego.
Zachodzi pod wpływem:
- nierównomiernego rozszerzania się i kurczenia się minerałów podczas nagrzewania bądź oziębiania skały. Jest to tzw. wietrzenie insolacyjne, będące efektem różnych współczynników rozszerzalności termicznej minerałów, lub wietrzenie eksfoliacyjne, w przypadku skał jednorodnych, gdzie warstwa przypowierzchniowa nagrzewa się szybciej i dochodzi do jej łuszczenia równolegle do powierzchni;
- wody, a szczególnie wilgoci, która wnika w mikroskopowe zluźnienia między kryształami, a następnie bardzo duża cieplna rozszerzalność wody powoduje rozsypywanie się skały na bloki, gruz i ziarna.
- soli, zwłaszcza w klimacie suchym, gdzie parująca woda osadza w szczelinach skalnych sole i tlenki metali, które krystalizując, rozsadzają skały. Proces ten nazywany jest eskudacją.
- mechanicznej działalności roślin (rozrastające się korzenie) i zwierząt (kretów, gryzoni i zwierząt kopytnych).Wietrzenie chemiczne - polega na zmianie składu mineralnego skały, czyli doprowadza do jej rozkładu, czyli:
- rozpuszczenia (solucji), czyli rozpuszczaniu minerałów pod wpływem wody.
- utlenienia (oksydacji
- uwodnienia (hydratacji), łączenia się niektórych minerałów z wodą.
- uwęglanowienia (karbonatyzacji), polegającego na rozpuszczaniu i wypieraniu przez wodę zawierającą dwutlenek węgla węglanów wapnia, magnezu i żelaza, a także rozkładaniu krzemianów i glinokrzemianów, i przechodzeniu ich w węglany.
Wietrzenie biologiczne - polega na mechanicznym i chemicznym niszczeniu skał, ponieważ wzrost korzeni powoduje rozszerzanie się szczelin skalnych i pękanie skał, a substancje chemiczne i kwasy organiczne wydzielane przez rośliny, rozpuszczają i rozkładają skały. Również podziemne zwierzęta ryjące przyczyniają się do tego typu wietrzenia. Najszybciej porastają skały glony i porosty, które jako pierwsze wzmagają proces wietrzenia biologicznego.
Zachodzi pod wpływem:
- nierównomiernego rozszerzania się i kurczenia się minerałów podczas nagrzewania bądź oziębiania skały. Jest to tzw. wietrzenie insolacyjne, będące efektem różnych współczynników rozszerzalności termicznej minerałów, lub wietrzenie eksfoliacyjne, w przypadku skał jednorodnych, gdzie warstwa przypowierzchniowa nagrzewa się szybciej i dochodzi do jej łuszczenia równolegle do powierzchni;
- wody, a szczególnie wilgoci, która wnika w mikroskopowe zluźnienia między kryształami, a następnie bardzo duża cieplna rozszerzalność wody powoduje rozsypywanie się skały na bloki, gruz i ziarna.
- soli, zwłaszcza w klimacie suchym, gdzie parująca woda osadza w szczelinach skalnych sole i tlenki metali, które krystalizując, rozsadzają skały. Proces ten nazywany jest eskudacją.
- mechanicznej działalności roślin (rozrastające się korzenie) i zwierząt (kretów, gryzoni i zwierząt kopytnych).Wietrzenie chemiczne - polega na zmianie składu mineralnego skały, czyli doprowadza do jej rozkładu, czyli:
- rozpuszczenia (solucji), czyli rozpuszczaniu minerałów pod wpływem wody.
- utlenienia (oksydacji
- uwodnienia (hydratacji), łączenia się niektórych minerałów z wodą.
- uwęglanowienia (karbonatyzacji), polegającego na rozpuszczaniu i wypieraniu przez wodę zawierającą dwutlenek węgla węglanów wapnia, magnezu i żelaza, a także rozkładaniu krzemianów i glinokrzemianów, i przechodzeniu ich w węglany.
Wietrzenie biologiczne - polega na mechanicznym i chemicznym niszczeniu skał, ponieważ wzrost korzeni powoduje rozszerzanie się szczelin skalnych i pękanie skał, a substancje chemiczne i kwasy organiczne wydzielane przez rośliny, rozpuszczają i rozkładają skały. Również podziemne zwierzęta ryjące przyczyniają się do tego typu wietrzenia. Najszybciej porastają skały glony i porosty, które jako pierwsze wzmagają proces wietrzenia biologicznego.
.
- Skład fizyczno – chemiczny gleby.
98%
składu chemicznego gleby to:
- tlen,
- krzem,
- glin,
- żelazo,
- wapń,
- sód,
- magnez,
- potas,
- wodór.
Pozostałe
2 % to:
- tytan,
- węgiel,
- chlor,
- fosfor,
- siarka,
- mangan.
Skład
mechaniczny gleby, skład fizyczny gleby – wyrażona w
procentach wagowych zawartość poszczególnych ugrupowań
elementarnych cząstek glebowych, określonych na podstawie ich
średnic (frakcji granulometrycznych): frakcje grubsze (∅>1
mm), zwane szkieletem glebowym, frakcje drobne (∅<1
mm), czyli części ziemiste.
Na podstawie udziału poszczególnych frakcji wyróżnia się grupy mechaniczne gleb: utwory kamieniste, żwiry, piaski, gliny, utwory pyłowe i iły.
Na podstawie udziału poszczególnych frakcji wyróżnia się grupy mechaniczne gleb: utwory kamieniste, żwiry, piaski, gliny, utwory pyłowe i iły.
- Skład chemiczny i struktura minerałów.
- Plagioklazy- to szereg minerałów skałotwórczych o składzie mieszanym z grupy skaleni (skalenie sodowo-potasowe).
- Biotyt – K(Mg, Fe)3(OH, F)2AlSi3O10 minerał z gromady krzemianów, tworzy kryształy tabliczkowe i krótkosłupkowe. Występuje w skupieniach zbitych, ziarnistych, blaszkowych i łuskowych. Zawiera domieszki: tytanu, sodu, litu, baru, strontu, cezu, manganu.
- Kalcyt – CaCO3 minerał z gromady węglanów. Tworzy kryształy izomeryczne, tabliczkowe, słupkowe, igiełkowe.
- gips – CaSO4*2H20, tworzy kryształy o pokroju tabliczkowym, słupkowym, igiełkowym. Niektóre z nich charakteryzują się podłużnym prążkowaniem. Występuje w skupieniach zbitych, ziarnistych, grubokrystalicznych łuskowych, rozetowych, włóknistych i proszkowych.
- anhydryt – CaSO4 ,układ rombowy.
- fluoryt – CaF2, sześcienne lub ośmiościenne kryształy.
- karnalit –KCl * MgCl2*6H2O, układ rombowy.
- magnezyt – MgCO3, występuje w skupieniach ziemistych, zbitych, ziarnistych, nerkowatych bądź włóknistych.
- dolomit - CaCO3* MgCO3, tworzy kryształy izometryczne (romboedry siodełkowato wygięte do góry), czasami tabliczkowe lub słupkowe. Występuje w skupieniach ziarnistych, zbitych, naskorupień i żyłek.
- magnetyt - Fe2O3, tworzy kryształy o pokroju izometrycznym, najczęściej przyjmujące postać ośmiościanu. Występuje w skupieniach ziarnistych, zbitych.
- piryt - FeS2, tworzy kryształy izometryczne przyjmujące najczęściej postać sześcianów, ośmiościanów, skupienie zbite, ziarniste, skorupkowe, kuliste.
- halkopiryt (chalkopiryt) - CuFeS2, izometryczny, oktaedry i tetraedry często prążkowane, skupienia ziarniste, zbite, masywne, często tworzy bliźniaki.
- manganit – Mn2O3* H2O, kryształy o pokroju słupkowym, igiełkowym, Występuje w skupieniach ziarnistych, pręcikowych, włóknistych, promienistych.
- bornit - Cu5FeS4, kryształ izometryczny o postaci sześcianu, ośmiościanu, bądź ich kombinacji. Występuje w skupieniach zbitych, ziarnistych.
- blenda cynkowa – ZnS, tworzy kryształy izometryczne, często występują zbliźniaczenia oraz charakterystyczne prążki na ścianach kryształów. Występuje w formie skupień zbitych, ziarnistych, pylastych, nerkowatych, naciekowych i skorupowych.
- galena- galenit, błyszcz ołowiu, siarczek ołowiu(II), PbS,
- cynober HgS, tworzy kryształy tabliczkowe, rzadziej słupkowe.
To
tylko niektóre minerały, reszta (głównie ich skład chemiczny)
znajduje się w „Chemii wody i powietrza” E. Gomółki str.161
-211.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz