1.Rola
wody w tworzeniu klimatu ziemskiego.
-
Duże ciepło parowania i krzepnięcia oraz jej duże ciepło
właściwe ma istotne znaczenie dla magazynowania i rozprowadzania
energii słonecznej po powierzchni kuli ziemskiej.
-
opaday słoneczne pochłaniają duże ilości ciepła, są więc
ważnym regulatorem temperatury naszej planety, podobnie jak oceany
działają jako regulatory temperatury naszej planety;latem
wchłaniają nadmiar ciepła, dostarczany przez promieniowanie
słoneczne i nie dopuszczają do zbytniego ogrzania się powietrza,
zimą oddaja ciepło otoczeniu, które z tego mimo słabnącej
intensywności promieniowania słonecznego nie oziębia się zbyt
silnie,
-
znaczne
ciepło topnienia lodu powoduje,że topnienie wielkich mas śniegu odbywa się wiosną stosunkowo wolno i tylko wyjątkowo zdarzają się katastrofy powodziowe.
ciepło topnienia lodu powoduje,że topnienie wielkich mas śniegu odbywa się wiosną stosunkowo wolno i tylko wyjątkowo zdarzają się katastrofy powodziowe.
-
głównym prądem powodującym wymianę masy wód jest Golfsztrom;
Skutki efektu
cieplarnianego:
-
w obszarze północnym: rzeka i lód słodki stworzą cienką warstwę
ciepłej wody słodkiej,zatrzymua się wtedy proces zatapiania
słonych wód-brak cyklu zawracającego wode do oceanów-Golfsztrom
cofnie się na południu
-
wycoafanie prądu-aktywne prądy zimne wpływają na Europę
Czynniki
wpływające na temperaturę ziemi:
-
ciepło właściwe
-
gęstośc
-
przemiany fazowe wody
2.Globalny
cykl hydrologiczny
Woda
występuje w przyrodzie w trzech stanach skupienia i znajduje się w
ciągłym obiegu kołowym:ziemia-atmosfera-ziemia. Pod wpływem
energii słonecznej woda paruje z pow. mórz,jezior,rzek,stawów i
ziemi, tworząc chmury,a następnie w postaci śniegu, deszczów,gradu
wraca na ziemię. Z ogólnej ilości wód opadowych spadających na
powierzchnię lądowych 1/3 części odparowuje, 1/3 przenika w głab
ziemi, 1/3 sływa po jej powierzchni. Masa wody dędącej w ciagłym
obiegu stanowi około 0,0255 zasobów wody globu ziemskiego.
3.Zasoby
wodne w Polsce.
Polska nie
jest krajem zasobnym w wodę. Obszray deficytowe pod względem
zasobów wody są położone głównie w środkowej i częściowo
południowej Polsce
-
zasoby wód podziemnych i powierzchniowych ok. 60km3/rok
-
opady ok. 186km3/rok
-
odparowujące bezpośrednio ok.133km3/rok
-
pozostała część spływa rzekami lub wsiąka do gruntu
-
bezpośredni odpływ powierzchniowy ok. 19,4km3/rok
-
wydobycie wód podziemnych ok.34km3/rok
-
dopływy ok.5,2km3/rok
-
odpływ wody do bałtyku ok.58km3/rok
Sredni opad
600mm/rok,ok. 30% wody może być zakumulowana w warstwach wody
powierzchniowych wody
pobór wody na
potrzeby ludności i gospodarki narodowej:
-
przemysł ok. 8000000km3
-
wodociągi ok.250l/Ml dobę
-
leśnictwo ( rolnictwo ) ok.100000km3/rok
4.Budowa
cząsteczki wody.
Wzór
chemiczny wody H2O, określa skład ilościowyi jakościowy wody.
Woda składa się z wodoru i tlenu,a skład masowy w wodzie wynosi
11,93%H i 88%O.
Kształt
cząsteczki wody nie jest wydłużony, linearny, lecz odpowiada
trójkątowi. W jednym z jego wierzchołków znajduje się atom
tlenu, a w dwóch pozostałych atomy wodoru. Kąt przy wierzchołku
zawierąjącym atom tlenu wynosi 1,82 rad. Atomy tworzące cząsteczkę
wody są połaczone wiązaniami chemicznymi, tj ,siłami działającym
ina atomy w taki sposób, że jądra atomowe zajmują w przestrzeni w
stosunku do siebie położenie równowagowe. Wiązanie między atomem
wodoru i atomem tlenu to wiązanie atomowe spolaryzowane(występuje w
cząsteczce między atomami o róznej elektroujemności). Atom tlenu
silnie przyciaga wspólna parę elektronową znajdującą się w
wiążącym orbitalu cząsteczkowym.
Hybrydyzacja
sp3 jest typowa dla związków węgla. Węgiel tworzy cztery
równocenne wiązania skierowane ku narożom regularnego tetraedru.
Kąty pomiędzy wiązaniami wynoszą 1,911 rad. Hybrydyzację sp3
można uznać za podstawę budowy wielu cząsteczek chemicznych,
wśród nich i cząsteczki wody.
Przyjmuje się,
że atom tlenu wykazuje hybrydyzacje sp3, z tym że dwa orbitale są
zapełnione własną parą elektronową. te dwa wolne pary
elektronowe uczestniczą w konfiguracji sp3. Kąt między wiązaniami
OH wynosi 1,823, jest znacznie bliższy wartości kąta w
tetraedrycznym układzie równocennym wiązań sp3 1,911 rad niż
kątowa między orbitalami p 1,571 rad.
5.Moment
dipolowy cząsteczki wody.
Ze względu na
swą budowę przestrzenną i spolaryzowanie wiązania atomowego
cząsteczka wody jest biegunowa, czyli polarna. Ma niesymetryczny
rozkład ładunków elektrycznych, gdyż środek ciężkości
ładunków ujemnych w pobliżu tlenu nie pokrywa się ze środkiem
ciężkości ładunków dodatnich w pobliżu wodoru.
Cząsteczki
polarne, w których w których wyrażnie zaznaczają się dwa
bieguny(dodatni i ujemny) nazywają się dipolami.
Stopień
polarności cząsteczki charakteryzuje się za pomocą tzw.momenu
dipolowego,który jest iloczynem bezwględnej wartości ładunku(e)
jednego z biegunów dipola i odległości(l) między biegunami.
u=e*l
Moment
dipolowy wyraża się w debajach i momemt dipolowy wody wynosi 1,84D
Moment
dipolowy zależy od jej kształtu,jest wektorową sumą momentów
dipolowych poszczególnych wiązań łączących dwa atomy w jej
obrębie.
Wg.interpretacji
wektorowej moment dipolowy cząsteczki wody można rozłożyć na
dwie składowe tj. na dwa momenty wiązań, których kierunki są
zgodne z kierunkami wiązań.
Duża wartośc
dipolowego wiązania OH wskazuje na silne spolaryzowanie wiązania
między atomami tlenu i wodoru. Polarność cząsteczki wody jest
przyczyną powstawania zjawiska asocjacji i hydratacaji.
6.Znaczenie
wysokiej wartości stałej dielektrycznej wody.
Duży moment
dipolowy cząsteczki wody oraz ich wyjątkowa zdolność do tworzenia
wiązań wodorowych warunkują dużą stałą dielektryczną. Duża
stała diektryczna tłumaczy wyjątkową zdolność wody do
rozpuszcznia innych substancji.
Stałe
dielektryczne okreslają wzajemna mieszlanosc cieczy, ciecze rozniace
sie nieznacznie momentem dipolowym mieszaja sie zupelnie.
Dzięki dużej
stałej dielektrycznej woda działa bardzo silnie dysocjacyjnie, a w
roztworach wodnych może obok siebie wystepować ogromna ilość
elektrycznie naładowanych cząstek,np. jonów lub cząsteczek. Ze
wzrostem temp. wody zmiejsza się stała dielektryczna.
7.Struktura
lodu
W
przypadku lodu cząsteczki są umiejscowione sztywno w węzłach
sieci krystalicznej i zdole sa jedynie do wytwarzania ruchów
drgających i ewentualnej wędrówki po defektach sieci
krystalicznej. Lód jest typowym kryształem molekularnym, gdzie
czasteczka wody zachowuje swoja indywidualnosc.w krysztale lodu kazdy
atom tlenu otoczony jest tetraedrycznie 4 innymi atomami tlenu,
rozlozonymi w jednakowej odleglosci od atomu centralnego. Struktura
lodu ma znaczne luki przestarzenne. podczas topnienia lodu czasteczki
wody przenikaja do luk strukturalnych i tworza uklad bardziej scisly.
7.pH
wody.
Odczyn roztworu określa stężenie, a ściślej
aktywność jonów wodorowcyh w molach/dm3. ponieważ podawanie
stężenia jonów wodorowychw tyc jednostkach jest niewygodne ze
względu na bardzo małe ułamki w związku z tym –dla
uproszczenia-zamiast koncentracji jonów wodorowych wprowadzony
został wykładnik stężenia jonów wodorowych pH.
pH=-log [H+]
pH wody
chemicznie czystej wynosi 7
pH7
odczynkwasny
8.Struktura
wody ciekłej
Cząsteczki
wody ciekłej znajdują się bliżej siebie niż w parze wodnej,
gdzie odległości między cząsteczkowe są znaczne. Ich
oddziaływanie wzajemne jest również większe. Mogą one zmieniać
położenie względem siebie bez zbytniego oddalania się. Z tej
przyczyny ciecze łatwo zmieniają kształt, trudno natomiast
objętość.
9.Wykres
fazowy wody
Krzywa
parowania cieczy AB określa prężnośc pary nasyconej w zależności
od temperatury cieczy. Powyżej tej krzywej znajduje się obszar
cieczy, a poniżej obszar pary. Krzywa parowania zaczyna się w
punkcie A,odpowiadającym przejściu cieczy w ciało stałe, a konczy
się w punkcie B, odpowiadającym temperaturze krytycznej. W stanie
krytycznym następuje zrównanie gęstości obydwu faz. Napięcie
powierzchniowe cieczy maleje do zera, w wyniku czego menisk cieczy
zanika. W stanie krytycznym zacierają się więc róznice między
fazą ciekła i gazową, a swobodna powierzchnia cieczy przestaje
istnieć.
Dla
wody temperatura krytyczna wynosi 647K. Prężnośc pary istniejąca
w tej temperaturze,tj ciśnienie krytyczne wynosi 221293hPa, a
gęstość 0,323g/cm3
10.
Zjawiska związane z przejściami fazowymi
Parowanie-przejście
wody ciekłej w parę, jeśli zjawisko odbywa się na powierzchni
swobodnej cieczy.
Wrzenie-przejście
wody ciekłej w parę,jeśli zjawisko to zachodzi w całej masie
cieczy
Sublimacja-przemiana
lodu w parę
Skraplanie-przemiana
pary w wodę (kondensacja)
Krzepnięcie
(krystalizacja)-przejście wody ciekłej w lód;
Wszystkim
przemianom fizycznym towarzyszy pochłanianie lub wydzielanie ciepła,
zależnie od kierunku przemiany
ubytek
energi; gaz (ciepło skraplania)-ciecz (ciepło krzepnięcia)-ciało
stałe wzrost energii; ciało stałe (ciepło topnienia)-ciecz (
ciepło parowania)-gaz
11.Gęstość
wody.
Gęstość-stosunek
masy do objętości.
Podczas
oziębiania gęstość wody zwiększa się ale tylko do temp 277K. W
tej temperaturze woda ma największą gestość. Dalsze oziębianie
powoduje,że gęstość wody maleje w sposób ciągły ,w
temperaturze 273K podczas przejścia w stan stały, gęstość
zmniejsza się w sposób nieciągły do wartości gęstości lodu.
Zwiększenie
gęstości wody podczas topnienia lodu jest wynikiem szybkiego
rozpadu jego przestrzennej budowy na mniejsze asoscjaty. Stopniowy
rozpad tych luźnych struktur i asocjatów uwarunkowanych wiązaniami
wodorowymi powoduje, że gęstość ciekłej wody podczas ogrzewania
jej od temp topnienia do 277 wzrasta, aby następnie ze wzrostem
temperatury wg ogólnej zasady dylatacji zmaleć.
12.Zjawiska
związane ze zmianą gęstości wody.-
zmiany
gestosci wody zwiazane sa ze zmiana temp. podczas oziebienia gestosc
sie zwieksza, ale tylko do temp. ok 277,14 K Dalsze oziebianie
powoduje zmniejszanie gestosci w sposob ciagly. w 273,16 podczas
krzepniecia gestosc zmniejsza sie w sposob nieciagly do do wartosci
gestosci lodu. zwiekszanie gestosci podczas topn-rozpad przestrzennej
budowy na mniejsze asocjaty, 85%-wiaz, wodorowych zachowanych, ich
rozpad- wzrasta gest. ochladzajaca sie woda opada na dno- warstwy
cieplejsze do gory- temp. w calym zbirniku do 277,14K Spadek temp
warstw głębszych jest od tej chwili wyłącznie następstwem
przewodnictwa cieplnego,a nie ruchu cieczy spowodowanym różnicą
temperatur, odbywa
się
zatem wielokrotnie wolniej.gorna warstwa zamarza 273,16K-lod lzejszy
od wody-zostaje na gorze-utrudnienie wymiany cieplnej. w glebi
zbiornika temp wyzsza niz 0-zyja organizmy.sezonowa cyrkulacja wody-
lato-gorna warstwa ponad 277,14K (slonce),7-12m-skok termicznynagly
spadek temp. w glebi 277,14K. w zimie-odwrocenie –pod lodem-273,16K
wglab-wzrasta-dno-277,14K...wiosna, jesien-narzewanie,
oziebianie-wyrown.temp.-wymieszanie-tlen dla dna
13.Napięcie
powierzchniowe.
Ciecze
wykazują tendencje do samorzutnego zmniejszania swoje powierzchni.
Zachowują się one tak, jak gdyby ich powierzchnia pokryta była
stale napiętą elastyczną błonką. Zjawisko to nazywamy napięciem
powierzchniowym. dzięki niemu ciecze mają tendencje do przyjmowania
kształtu kulistego, gdyż kształtowi temu w danej objętości
odpowiada najmniejsza powierzchnia.
Napięcie
powierzchniowe jest wynikiem asymetrycznego działania sił na
powierzchnie cieczy
W=d*s w-praca,s-powierzchni,
d-napięcie powierzchniowe
Z równania
tego wynika, że napięcie powierzchniowe jest liczbowo równe pracy
potrzebnej do zwiększania powierzchni cieczy o 1cm2 i że ma wymiar
J/m2
Napięcie
powierzchniowe danej cieczy maleje z podwyższaniem temp., a w
pobliżu temp krytycznej cieczy spada do zera.
Znaczne
napięcie powierzchniowe wody jest wynikiem występowania wiązań
wodorowych, które łączą cząsteczki wody w duże asocjaty.
Zarówno wiązania wodorowe, jak i związane z tym struktura
asocjatów wody zależą w dużym stopniu od temperatury.
Napięcie
powierzchniowe wody odgrywa pewną rolę w poruszaniu się owadów i
innych organizmów
Im wyższe
napięcie powierzchniowe cieczy, tym mniejsza jej zwilżalność.
Woda ma duże napięcie powierzchniowe zatem do mycia i prania używa
się mydeł lub detergentów, które obniżają napięcie
powierzchniowe a tym samym polepszają jej właściwości zwilżające.
14.Absorpcja
promieniowania świetlnego.
Absorpcja
promieniowania widzialnego jest związana z przemianą energii
promieniowania na energię cieplną substancji, jak też może być
przyczyną barwności subst. Długość fal promieniowania określa
barwę światła. W dużej warstwie zatrzymywanie promieni czerwonych
(0,61-0,76nm)sprawia że woda ma zabarwienie niebieskawe.niebieskawe
zabarwienie jezior-efekt tyndala-czastki koloidalne.woda abs.
podczerwien, ultrafiolet bardziej niz sw,widzalne Abs.ponizej 190nm i
powyzej 1100 nm.
15.
Przewodnictwo wody. dokończyć
Przepływ
prądu elektrycznego przez wodę jest związany z ruchem jonów
wodorowych H+ i worotlenowych OH-. Przepływ prądu przez wodę
podlega prawu Ohma. Natężenie jest wprost proporcjonalna do różnicy
potencjałów. Woda absolutnie czysta jest słabym przewodnikiem
elektryczności i można ją zaliczyć do izolatorów.
wraz
ze wzrostem. temp-przew.wzrasta-zwieksa sie st.sysocjacji.woda
+Subst.rozpuszzcone-przew.zwieksza sie-opor sie zmniejsza.
wartosc
przewodnictwa=poglad o lacznym stezeniu jonow w wodzie czyli o
zawartosci subst. rozpuszczonych.
16.Rozpuszczalnośc
gazów w wodzie.
Ze
wzrostem temperatury rozpuszczalność gazów w wodzie maleje.
Zależność ta jest słuszna tylko w niskich temperaturach.. W
temperaturach wysokich zbliżonych do temperatury krytycznej wody,
wzrost temperatury powoduje zwiększenie rozpuszczalności gazów.
Rozpuszczalność gazów w
wodzie zmniejsza się ze wzrostem temperatury, ponieważ podczas
rozpuszczania się gazów wydziela się ciepło hydratacji ich
cząsteczek. Wg prawa przekory, czyli zgodnie z regułą Le
Chateliera-Brauna, równowaga reakcji egzotermicznych podczas
ogrzewania przesuwa się w kierunku pochłaniania ciepła tj, w danym
przypadku w kierunku wydzielania się gazów z wody, co jest
równoznaczne ze zmniejszeniem rozpuszczalności.
Woda
łatwo tworzy z gazami roztwory przesycone ,tj. takie w których
stężenie gazu jest większe niż jego rozpuszczalność.
Współczynnik
rozpuszczalności gazu-jest to objętość gazu zredukowana do
warunków normalnych (273k,1013hPa) która rozpuszcza się w
jednostce objętości cieczy w danej temp pod ciśnieniem 1013hPa.
Współczynnik
nie zależy od ciśnienia i zmienia się w zależności od temp.
Prawo
Henriego - w stałej temp ilość rozpuszczonego gazu jest wprost
proporcjonalna do jego ciśnienia nad cieczą. Prawo to tyczy się
roztworów doskonałych. Każdy roztwór o dużym rozcieńczeniu
zbliża się do r-ru doskonałego.
dobrze
rozp-CO2
SO2
H2
NH3
brom
18.Reakcje
hydrolizy.
Przez
hydrolizę określa się reakcję oddziaływania wody na pewne
substancje, w wyniku czego powstaje dwa rózne produkty.
Hydrolizie
ulegają sole:
-
silnego kwasu i słabej zasady(odczyn kwasny) AlCl3+H2OAL(OH)3+HCl
-
słabego kwasy i silnej zasady (odczyn zasadowy)KCN+H2OKOH+HCN
-
słabego kwasu i słabej zasady-odczyn zalezy od stalej kwasowosci i
st.zasadowosci
19.wodne
uklady buforowe-buforowosc
to zdolnosc utrzymywania stalego odczynu przy dodaniu niewielkich
ilosci kwasu lub zasady. buforem sa zazwyczaj mieszaniny soli slabego
kwasu i zasadyz kwasem badz zasada. pojemnsc buforowa (skok)ilsco
moli/dm3 mocnego kw. lub mocnej zas. jaka trzeba dodac do r-ru
(mieszaniny) aby zmienic pH o 1. Staly odczyn wod-przydatnosc do
celow gosp i zycia w wodzie org.zywych
nat. wody sa
buforowane przez uklad weglanowy
Ca(HCO3)2+H2CO3
zobojetnienie
mocnych zasad nstepuje na skutek ich reakcji z rozpuszczonym w wodach
wolym CO2
OH-
+H2CO3=HCO3-
+H2O
zobojetnianie
mocnych kwasow-reakcja jonow wodoroweglanowych z kwasem
H+
+HCO3-
= H2CO3
pojemnosc
ukladu buforowego w wodzie naturalnej jest tym wieksza, im wieksza
jest w niej zawartosc wolnego i związanego CO2
49.Normy
jakosci wody
Woda
przeznaczona do picia:
-powinna
być klarowna,bezbarwna,bezwonna i orzezwiajaca w smaku
-nie
powinna zawierac skladnikow trujacych,ani tez nadmiernych ilosci
zw.zelaza, magnezu, wapnia, manganu
-nie
powinna zawierac bakterii chorobotworczych, pasozytow zwierzecych ani
ich larw i jaj
Pozadane jest,
aby miala niska temp. od 280-285 K i zawierala odpowiednie skladniki
potrzebne org. ludzkiemu, rakie jak jod i fluor.
I
woda po uzdatnieniu i dezynfekcji:
-
1 w 100 cm3 nie może być ani jednej bakterii grupy coli typu
fekalnego
-
2 wskaznik coli lub najbardziej prawdopodobna liczba (NPL) bakterii
grupy coli w 100 cm3 nie może przekraczac 1.
-
3 liczba kolonii bakterii na agarze odzywczym po 24h w temp. 310 K
nie może przekraczac 10 w 1cm3 wody
-
4 liczba kolonii bakterii na agarze odzywczym po 72h w temp. 293 K
nie może przekraczac 50 w 1cm3 wody
II
Woda nie dezynfekowana:
-jak wyzej 1.
-jak w 2
tylkonie może przekraczac 2
-jak w 3 40
w 1cm3 wody
-jak
w 4 200 w 1cm3 wody
III Woda z urzadzen wodnych
na potrzeby własne gospodarstw domowych48 Szacowanie ryzyka zdrowotnego
44.Fenole
43 Pestycydy i herbicydy
42 Wielopierscieniowe weglowodory aromatyczne
41 DETERGENTY
34 Zw.azotu jako wskaznik zanieczyszczenia wod
Azot organiczny
33 Tlenowe wskazniki zanieczyszczenia wod ( BZT,ChZT,Utlenialnosc,OWO)
BZT-wskaznik stezenia substancji organioaczych w wodzie naturalnej lub sciekach.Termin umowny,okresla ilosc tlenu wyrazona w mg/dm3 wody(sciekow),potrzebna do utlenienia biochemicznie zw.organicznych w warunkach ,w temp 293K
32 Podstawowe wskazniki skladu jonowego wod
ANIONY
31 Ksztaltowanie sie skladu chemicznego od wod opadowych do podziemnych
29 Dwutlenek wegla w wodach naturalnych
25 Klasyfikacja wod nauralnych wg skladu jonowego i stopnia mineralizacji
20 Zwiazki kompleksowe
1 wskaznik
coli lub NPL bakterii grupy coli w 100cm3 nie może przekraczac 10
2 liczba
kolonii bakterii na agarze odzywczym po 24h w temp. 310K nie może
przekr. 100 w 1cm3
Woda
w plywalniach:
1Woda
dezynfekowana w obiegu zamknietym powinna odpowiadac warunkom
okreslonym w punkcie II-1 i II-2, z tym, ze liczba kolonii bakterii
na agrze odz. po 24h w temp.310K nie powinna przekr. 200 w 1cm3
2Woda dezynf.
Lub niedyzenf. Bez obiegu zamknietego-warunkom okreslonym w pkt.III-1
-kazda
dzialalnosc ludzka jest obarczona pewnym ryzykiem
-stosowane
procedury:-rygorystyczne przepisy badan
-rozne dawki,
rozne formy
-krzywa
–funkcja ryzyka
P(x)=1-e-h(X)
h(x)= ax+b
P(x)=1-eb
- tlo zachorowan gdy h(x)=0
Wspolczynnik
kancerogennosci : chloroform 0,15 [ 1/mg/kg/dzien]
Doksyny
1,5*105[1/mg/kg/dzien]
*wykres
-istnieja
sytuacje, ze przy niewielkich dawkach promieniowania powoduje poprawe
zdrowia poprzez poprwae sygnalu immunologicznego - HORMEZA
47.Promieniotworcze
zanieczyszczenie wod
Promienioptworczosc
jest definiowana jako zjawisko samorzutnego przeksztalacania się
nietrwalych izotopow jednego pierwiastka w izotopy innego pierwiastka
z towarzyszaca emisja promieniowania jadrowego.Promieniotworczosc
nuklidow (tj. jader charakteryzujacych się okreslona liczba protonow
i neutronow, które istnieja w przyrodzie jest radioaktywnoscia
naturalna, a nuklidow otrzymanych w reakcjach
jadrowych-radioaktywnoscia sztuczna lub wzbudzona
Pierwiastki
radioaktywne sa rozpowszechnione w skalach i stamtad przedostaja się
do wod naturalnych,powodujac ich radioaktywnosc.(uranowce, poklady
radowe)
Radioaktywnosc
powoduja(naturalna: Ra,
Ru, U, Th, Pb, K oraz
przechodzace od wod z atmosfery izotopy H,
C.nabyta
radioaktywnosc jest spowodowana zanieczyszczeniem wod izotopami
promieniotworczymi: Sr,
Sr, Y, J, J, J, Cs, Cs Ce, P
Wody
z naturalna
radioaktywnoscia
dzieli się na 2 grupy:
-
zawierajace radon i tylko emanacje (oddziaływanie) radu-sa to wody
radonowe, do których zalicza się wiekszosc wod uzdrowiskowych;
-
radowe o znacznej zawartosci radu,przewaznie wody glebinowe.
Radioaktywnosc
sztuczna może pochodzic
z zanieczyszczenie wod subst.promieniotworczymi,np.podczas
wydobywania,wzbogacania rudy uranowej,eksploatacji reaktorow
atomowych bądź tez otrzymywania i zastosowania izotopow,
oczyszczania mat, z ktorych skaladaja sie bomby,
żródła:
-promieniotworczosc naturalna: izotopy naturalnego
rozpadu uranowo-radowego, lub uranowo-aklynowego (powstaja izotopy
promieniujace czastki alfa i beta)
-promieniowanie kosmiczne-do ziemi docieraja izotopy
promieniotworcze wegla C14, C13
-absorbowane
przez zloza filtracyjne w zakladach oczyszczania wody
-zrodla sztuczne-izotopy pr. na skutek produkcji
bomb atomowych (hiroszima, nagasaki, proby jadrowe), pracujace
elektrownie atomowe-czarnobyl
zagrozenia:
-promieniowanie alfa-bardzo energetyczne ale o
malej przenikliwosci, pr, gamma-znaczna przenikliwosc
-jonizacja
rodnikowa mat. komorkowego-przemiany kancerogenne, mozliwosc
deformacji chromosomalnych
-jod 131-
kumulowany w tarczycy
-stront 89,
90, 91 (w kosciach); cez 130, 137
Skaladowe
promieniowania w dawce rocznej:
-prom.
kosmiczne 8%
-prom.podloza
1.1%
-prom. radonu
200, 222 w wolnym powietrzu 2,2%
-prom gamma w
budynkach 10,8 %
-prom radonu w
powietrzu wewnatrz budynku 43,9%
-diagnostyka
rentgenowsa 21,7%
-opad prom. po
wybuchach 0,6%
radionuklidy
inkorpowane (bez radonu) 11,4%
HOMERAZA-korzystny
wplyw malek dawki pr. na zdrowie czlowieka poprzez wzmozenie
dzailania systemu immunologicznego
46.
niepoządane produkty dezynfekcji wody
w
trakcie chlorowania wody powstaje wiele halogennych i niehalogennych
produktów ubocznych. podczas łączenia się z domieszakmi np.
subst. humusowymi chlorek metylu posiadaja dzailanie rakotworcze
kumuluja sie chlorek metylenu w organizmie czlowieka ktory jest
zmuszony chloroform do ich przyjmowania
tetrachlorek
węgla dawka chloru niezbedniego do przeprowadzenia dezynfekcji
zalezy od stopnia jej bakteriologicznego zanieczyszczenia i musi byc
kazdorazowo dobrana tak aby zapewniala odpowiednia zawartosc w wodzie
chloru wolnego (uzytecznego)- czyli ok. 0,2 mg/dm3, taka dawka to z
reguly 0,3 mg/dm3 dopuszczalne stezenie chloroformu w wodzie do
piecia wynosi 30 miligramow/dm3 dla porownania woda wodociagowa w
warszawie zawiera 43 miligramy/dm3, a w gorzowie wlkpl. 82
miligr/dm3 chloroformu !
niepozadane
produkty dezynfekcji wody znajduja siew niej w duzych stezeniach
przekaraczajacych czesto dozwolone stezenia
45.polichlorowe
zw. organiczne
izomery -
monochlorowe HCDD
-
dichlorowe DCDD - trichlorowe T4CDD
-
tetrachlorowe T5CDD
-pentachlorowe P5CDD
-heksachlorowe
H6CD
-heptachlorowe H7CDD
-oktochlorowy
OCDD
Powstaja jako
uboczne produkty przy chlorowaniu zwiazkow organicznych (technologie
chemiczne bardzo czesto korzystaja z chlorowych podstawien,bo zwiazki
takie sa reaktywne).
Powstaja tez
przy spalaniu odpadow miejskich,wegla i na wysypiskach.Dostaja sie do
wod ze sciekami przemyslowymi.
Maja
bardzo silnie trujace dzialanie kancerogenne.
Sa
hydrofobowe, latwo kumulja sie w roslinach,miesie itp.
Sa
to zw. aromatyczne,które zawierajajedna lub wiecej grup
wodorotlenowych zwiazanych z atomami wegla znajdujacymi się w
pierscieniu.(fenol, 2-krezol, 3-krezol)Sa pochodnymi benzenu.Fenole i
ich pochodne sa syntetyzowane przez zywe organizmy,zwlaszcza roslinne
oraz produkowane
sztucznie na potrzeby
przemyslowe(p.chemiczny).
Zwiazki fenolowe powstaja również podczas naturalnego
rozkladu zw.humusowych i lignin w glebie., oraz z procesu
rozkladu bialka.
ilosci fenoli naturalnych sa znikome. Znaczne ilosci fenoli wystepuja
w zywicach naturalnych i ropie naftowej.
W wodach
naturalnych wystepuje zazwyczaj mieszanina roznych zw.fenolowych
Fenole
kumuluje się w miesie ryb,wówczas nadaje im nieprzyjemny smak,a w
wiekszych stezeniach sa dla nich szkodliwe. Latwo ulegaja
biodegradacji jesli stezenie nie zabije mikroorganizmow, latwo
reaguja ze zw, nieorganicznymi...glownie ze sciekow przemyslowych
Substancje
sluzace do zwalczania szkodnikow roslinnych i zwierzecych nosza nazwe
pestycydow.Dzieki nim ratuje się ok.35% swiatowych
plonow,zlikwidowano niemal zupelnie malarie,ale jednoczesnie powstaja
powazne problemy w dziedzinie ochrony srodowiska.
Pestycydy w
zaleznosci ich przeznaczenioa dzieli się na 3 grupy:
-zoocydy, w
tym przede wszystkim insektycydy,tzn.srodki zwalczajace owady
-herbicydy-
srodki chwastobojcze
-jungicydy-
srdoki ochrony roslin
Jako
herbicydy sa stosowane pochodne fenolu i jego
homologow(pieciochlorofenol,PCP),pochodne nitrowe,pochodne chlorowe
kwasow alifatycznych i aromatycznych(dalapon,amiben) i
zw.heterocyklicznych, kwasow fenoloalifatycznych
Pestycydy
sa uzywane w formie proszkow plynow lub aerozoli.Ponieważ wiele
pestycydow jest zle rozpuszczalnych w wodzie,dodaje się:splywaja z
pol,sa przenoszone z wiatrem podczas rozpylania ich na obszarach
lesnych, ze sciekow przemyslowych, fabryk wytwarzajacych pestycydy,
zmycia aparatury i naczyn w zakladach. Zwiazki te sa wprowadzane
również bezposrednio do wod podczas zwalczania chwastow
wodnych,bezwartosciowych ryb i insektow wodnych.
Szkodliwy
wplyw pestycydow na wody powierzchniowe polega na zakloceniu
rownowagi biologicznej przez toksyczne dzialanie na
biocenoze(szczególnie na ryby i zooplankton) na zakloceniu
samooczyszczania się wod i pogarszaniu ich właściwości
organoleptycznych.Pestycydy dzialaja także szkodliwie na proces
biochemicznego oczyszczania sciekow.
pestycydy
powinny:
-byc toksyczne
w stosuku do szkodnikow -docelowych
-byc
malo toksyczne dla czlowieka i innych org
-byc trwale
-latwo ulegac
biodegradacji do zw.nietoksycznych po spelniniu zadania
Maja
co najmniej dwa pierścienie z dwoma atomami wegla wspolnymi dla obu
pierscieni.WWA maja uklad pierscieni skondensowanych i atomy wegla
wspolnie dla dwoch roznych pierscieni, wobec tego pierscienie takie
maja wspolne krawedzie.WWA sa rakotworcze ( czyli kancerogenne). Do
najbardziej czynnych weglowodorow rakotworczych należy
3,4-benzopiren,1,2,5,6-dwubenzoantracen,1,2-benzoatracen,
1,12-benzooperylen, 10,11 benzogluoranten, metylocholantren.Obecnosc
tych zwiazkow stwierdzono m.in.w smole wegla kamiennego, w ropie
naftowej, w sadzach, dymach przemyslowych,spalinach z silnikow Diesla
i benzynowych, w gumie, w dymie papierosow.Zrodlem
powstawania wwa jest niepelne spalanie substancji organicznych i
paliw.Tworza się tez podczas wedzenia miesa.
WWA
sa na ogol slabo rozpuszczalne w wodzie,jednak mogą tworzyc z woda
emulsje.Sa zazwyczaj trwale pod względem chemicznym, również nie
ulegaja latwo rozkladowi pod wplywem mikroorganizmow. Rozkladaja je
nieliczne gatunki bakterii.Wwa dostajace się do wod powierzchniowych
zanieczyszczaja siew sposób trwalszy niż inne zw. Organiczne.WWA sa
komulowane w organizmach zywych(zwierzecych),zyjacych w wodzie, jak
ryby i mieczaki.Zw. te kumuluja się w tluszczu.W miesie ryb
zlowionych w rzekach zanieczyszczonych sciekami pochadzacymi z
rafinerii nafty lub sciekami z termicznej przerobki wegla kamiennego
stwierdzono obecnosc WWA, wtym również 3,4-benzopirenu.Jednoczesnie
stwierdzono,ze 3,4 benzopirenu powstaje jako produkt przemiany
materii bakterii,glonow i roslin wyzszych.
srodki
powierzchniowo czynne-
zw.org powodujace zmniejszenie napiecia powierzchniowego juz w
niewielkich stezeniach. stosowane do usuwania brudu, tluszczu z
materialow. brud-mieszanian naturalnych tluszczow powizanych z pylami
przykaladem spc sa mydla
ch3-ch2-ch2-(ch2)14-c
mydla wykazujawiele cech negatywnych m.in.
wytracaja jony tworzace twardosc wody, i dopiero wowczas dzialaja
myjaco, co powoduje dze straty mydla lepsze sa detergenty-syntetyczne
spc sr.pow czynne, w zaleznosci od czasteki czynnej :
anionowe( 60-70%) wszystkich deterg
kationowe-b.silne
5% niejonowe 20-30% scieki miejskie 20-30 mg/dm3 detergentow sklad:
fosforany
(eutrofizacja),rozne sole,srodki bielace, rozjasniajace optycznie
barwniki,srodki zapachowe. Wplyw
na środowisko:
piana-zmniejszenie
dyfuzji tlenu,dzialanie emulgujace-moga powodowac mieszanie sie wody
z obecnymi w niej olejami, niktore
toksyczne dla org wodnych.
40
Pochodne ropy naftowej
-oleje
mineralne (najwazniejsze)-niepolarne weglowdory alifatyczne (C15-C22)
-benzyny
( C7-C10)
-smary C19-C35 -smary ( C19-C35-nafta
( C10-C16)
-parafina -parafiny ( C35-C45)
-asfalty ( C36-C90)
-kazeina
- polarne
estry, alkohole, aldehydy, fenole, merkaptanyi i inne nie bedace
produktami pochodnymi
Ropa
naftowa – nierozkladalna biologicznie
-gestosc mniejsza od gestosci wody ( metoda
flotacji)
-ropa naftowa
i jej pochodne nie maja wlasciwosci kancerogennych
*benzen,
toluen – zw. aromatyczne sa kancerogenne
*czteroetylek
olowiu – latwo przyswajalny przez organizm , niewielka kancero..
*oleje-
trudnorozkladalne, mozliwosc odzyskiwania
*propan,butan-
krakingowanie ropy naftowej, toksyczny dla ryb i mikroflory
zw.chem.
ropy naftowej:
-metan,
propan, etan
-cyklopropen,
cyklopentan
-zw.
zawirajace S triofen, tricyklohekasn
-zw.aromatyczne
benzen, toluen, fenol
zw. zaw. azot
i pirol
tankowce 10%
zan. ropa naftowa, katastrofy tankowcow z ropa naftowa stanowia
zanieczyszczenia marginalne, wplyw na smak ryb, za duze
stezenie-smierć org.wodnych
oleje-oblepiaja
przedmioty tworzac wieksze czastkie padają na dno
39.
zanieczyszczenie wod syntetycznymi zw. organicznymi
Do wod trafia
wiele substancji organicznych syntetyzowanych przez czlowieka. Sa to
substancje nowe, ktore nie wystepowaly wczesniej w przyrodzie. W
zwiazku z tym sa trudno rozkladalne przez mikroorganizmy czyli
utrudniaja procesy samoczyszczenia sie wod. Mikroorganizmy nie
posiadaja odpwiednich enzymow niezbednych do rozkladu tych
substancji, ale moga je wytworzyc co zajmuje troche czasu
38
Naturalne zw.organiczne w wodach
subst.org.wyst w wodach nat. moga byc pochodzenia
naturalnego lub syntetycznego zawartosc zw.nat i szt w wodzie zalezy
od pochodzenia wody i st. jej zanieczyszczenia:
BIALKA-aminokw-rozklad mat. org
POLINUKLEOTYDY-nukleodtydy-zas.purynowe, pirmid
LIPIDY(tluszce, woski, oleje)-kw.tluszczowe,
glicerol- kw.o krotkich lancuchach, -nierozp w wodzie-wymagaja
specjalnych procesow oczyszczania wartwa tl od wody
WEGLOWODANY(celuloza,lignina-rozklad roslin-trudno
rozp) monocukry, oligopcukry- glukoza, fruktoza, ryboza (c.
proste-latwo rozp)
PIGMENTY ROSLINNE-chlorofile, karetonoidy
SUBST. KOMPLEKSUJACE POWST. Z POSREDNICH PROD.
ROZKL. ZW. NAT
zw.humusowe( gleba, torf, sciolka, szcatki
roslin)-duza gr. wieloczast. zw.org poch nat. tworza kompleksy z
jonami metali, maja wlasnosci adsorbowania pestycydow
37.
Toksyczne oddziaływanie metali cięzkich
-metale
ciężkie: kadm (Cd), chrom (Cr), rtęć (Hg), nikiel (Ni), ołów
(Pb), cynk (Zn), arsen, żelazo (Fe)
-oddziaływanie
toksyczne:
-
Działanie na nerwoprzekaźniki
-
Blokowanie enzymów
-
Łatwo przechodzą w wiązania metaloorganiczne
-
Wyższe stężenia atakują wątrobę i nerki
Fe-
aktywator procesów chemicznych
- brak
powoduje niedokrwistość (zły transport tlenu), ociężałość
psychiczną, ociężałość fizyczną( mała aktywność,
niedotlenienie-mogące prowadzić do niedotlenienia mózgu-bezpowrotne
zniszczenie komórek)
Pb-
zdolność kumulowania się w organiżmie ludzkim (wątrobie,
nerkach, kościach,centralnym układzie nerwowym)
- wywołuje ołowicę
Hg-jeden
z największych współczynników kumulacji w org, żywym
stopien toksycznosci metali ciezkich
jest rozny, wyraza sie za pomoca LD50
36.
zanieczyszczenie wod sciekami miejskimi i przemyslowymi
Scieki
zawieraja wiele naturalnych i syntetycznych zwiazkow org..Do subst
syntetycznych najczesciej mozna zaliczyc:
-
weglowodory alifatyczne i aromatyczne : benzen, fenole
-
WWA
-
halogenowe zwiazki alifatyczne, alicykliczne, aromatyczne
-
pestycydy chloroorganiczne
Surowe
scieki domowe zawieraja przecietnie ok. 100 mg/dm3
wegla organicznego;sa zrodlami zw. azotowych, detergentow ( fosfor)
Nieoczyszczone
w odpowiednim stopniu scieki przemyslowe lub bytowo-gospodarcze po
wprowadzeniu do wod znacznie pogarzszakja ich stopien czystosci, moga
powodowac ich alkalizacje lub zakwaszenie, co jest bardzo
niekorzystne dla mikroorg. wodnych.
Scieki
przemyslowe moga byc zrodlem metali ciezkich w wodzie naturalnej.
Do
wod powierzchniowych trafia obecnie ogromna roznorodnosc naturalnych
i sztucznych zw. organicznych.
35.Eutrofizacja
wod
-proces
zwiazany z nadmierna produkcja materii organicznej w zbiornikach
wodnych i z ich wtornym zanieczyszczeniem
-przyczyna:wzbogacanie
wod w mineralne skladniki pokarmowe dla roslin oraz zwiazki
stymulujace ich rozwoj(glownie fosforany)
-eutrofizacja
powodowana jest przez czynniki biogenne(azot,fosfor),masowy rozwoj
glonow spowodowany duzym stezeniem fosforu w wodach(produkcja
detergentow,chemizacja rolnictwa
-asymulacja
fosforanow i azotynow przez organizmy:
-bardzo
niewiele fosforu potrzeba aby zaszla asymilacja i wytwarzanie
substancji naturalnych organicznych
poprawienie
sytuacji-oczyszczanie sciekow(produktem koncowym azotany i fosforany,
obnizenie fosforanow – stracanie wapnem,
Obecnosc w
wodzie powierzchniowej amoniaku wobec braku azotynow i azotanow
wskazuje na swieze zanieczyszczenie wody sciekami gospodarczymi lub
innymi zwiazkami organicznymi,zawierajacymi w swej czasteczce
azot.Rownoczesne wystepowanie amoniaku i azotynow swiadczy o tym,ze
od chwili zanieczyszczenia wody uplynal już okres.Brak amoniaku i
azotynow i obecnosc azotanow wskazuje,ze zanieczyszczenie nastapilo
już dawno i w tym czasie zaszlo samooczyszczanie wody.
W ocenie wody istotne znaczenie ma nie ilosc
amoniaku, lecz jego pochodzenie,bo tylko amoniak pochodzacy z
odpadkow zwierzecych(jako produkt rozkaldu substancji bialkowych)
jest wskaznikiem zanieczyszczenia i wzbudza zawsze podejrzenia,ze
woda jest zanieczyszczona sciekami gospodarczymi, w których zanjduja
się bakterie chorobotwotworcze.
-pochodzenia
roslinnego lub zwierzecego( z obumarlych organizmow roslinnych i
zwierzecych,ze sciekow miejskich i przemyslowych)
amoniak
(azot amonowy) NH3-
-pochodzenia
organicznego (produkt biochemicznego rozkladu organicznych zw.
azotowych)
-pochodzenia nieorganicznego(produkt chemicznej
lub biochemicznej redukcji azotanow i azotynow)
-dostaje się
z gleby,atmosfery i sciekow
-duza
zawartosc w wodach uzytkowych niepozadana-zwieksz korozje rur
wodociagowych, w procesach uzdatniania reaguje z chlorem-powstaja
monochloraminy,dwuchloraminy,trojchloraminy
-w wodach
naturalnych stosunkowo nietrwale i ulegaja utlenianiu(nitryfikacji)
-amoniak
pochodzenia roslinnego-znaczne
zabarwienie i zwiekszona utlenialnosc
-amoniak
pochodzenia zwierzecego-zwiekszona
utlenialnosc,wzrost zawartosci chlorkow, wzrost
opalescencji(kolodow), wzrost liczby bakterii
Azotyny
NO2-
-pochodzenia
organicznego lub nieorg. (powstale na skutek utleniania amoniaku lub
redukcji azotanow), z opadami atmosferycznymi, sciekami, zgleby
-w wodzie
naturalnej nietrwale , pod wplywem czynnikow chemicznych i
biochemicznych latwo przechodza w amoniak lub azotany ( produkt
przejsciowy w cyklu azotowym)
-obecnosc
swiadczy, ze zachodza w niej procesy utleniania lub redukcji
Azotany
NO3-
-pochodzenie;
ze sciekow miejskich,przmyslowych,ze splywow z pol nawozonych
nawozami azotowymi,odwadniania kopaln itp., z rozkladu
zw.organicznych azotowych pochodzenia roslinnego i zwierzecego
-w wrunek
tlenowych trwale, w warunkach beztlenowych ulegaja redukcji do
azotynow lub amoniaku stanowiac zrodla tlenu dla przemian
biologicznych
-reaguja z
hemoglobina krwi, która traci właściwości przenoszenia tlenu(
methemoglobinemia- zmniejszenie zdolnosci do peznoszenia tlenu,
blokowanie akceptora tlenu)
KWAS
MOCZOWY-moczniki zle oczyszczone scieki lub splyw z pol nawozonych
nawozami mocznikowymi(koniecznosc odpowiednich stosunkowo niewielkich
dawek,kilkakrotnie
ChZT-ilosc
tlenu pobranego z utleniacza( w warunkach umownych) na utlenienie w
wodzie zw.org. jak i niektórych nieorg.(soli
zelazowych,azotynow,siarkowodorow);chemiczne zapotrzebowanie
tlenu,dwuchromianowe zapotrzebowanie tlenu
Utlenialnosc-zapotrzebowanie
tlenu nadmanganiowe;okresla zdolnosc wody do pobierania tlenu z
nadmanganianu potasowego w roztworze kwasnym lub alkalicznym w scisle
okreslonych warunkach,ponieważ ilosc zuzytego KmnO4 zalezy również
od sposobu i warunkow, w jakich przeprowadza się oznaczenie.
OWO-wskaznikiem
zawartosci substancji org. w wodzie jest tez zawartosc ogolnego wegla
organicznego.Metody oznaczenia tego wskaznika polegaja na utlenianiu
substancji organicznych do CO2 przez spalanie mokre lub suche i
oznaczeniu otrzymanego CO2
KATIONY:
*wapn(Ca2+)-w
wodach naturalnych wystepuje w postaci Ca(HCO3),CaSO4,CaCl2
także krzemiany;pochodzenie: z gleby, lugowania,gipsu lub innych
materialow zawierajacych w swym skladzie zw.wapnia (kalcyt,pirokseny)
*magnez(Mg2+)-wystepuje
w postaci Mg(HCO3)2,
MgSO4,
MgCl2,
krzemianow; pochodzenie z gleby, lugowania skal zawierajacych zw.
magnezu, ze ścieków Mg2++Ca2+-jony
tworzace twardosc wody
^zawartosc
w wodach naturalnych: Ca2+<2000mg/l
Mg2+<50
mg/l
^Ca2+
i Mg2+
do budowy tkanki kostnej, w transporcie komorkowym
^na
skutek zachwiania rownowagi Ca-Mg w warunkach podgrzewania wody może
powstawac osad powodujacy zatykanie przewodow (zawartosc Ca2+
3-4 razy wieksza niż Mg2+)
*sod
Na+
i potas K+
-zrodlo:hydroktyczny
rozklad mineralow(krzemiany), poklady soli (halit,nirapiryt)
-formy
wystepowania:gl.w postaci chlorkow NaCl,KCl,rzadziej
siarczany,weglany, wodoroweglany i azotany
-stezenie
>5000mg/l przy niskiej twardosci może powodowac pienienie ( nie
wskazane w procesach cisnieniowego grzania wody)
-znaczenie
Na+
i K+-bardzo
wazne dla organizmu, utrzymuja odpowiedni poziom stezen
*zelazo i
mangan
-Fe-pochodzenie:
z gruntu(piryt,chalkopiryt), korozja rurociagow, scieki
-formy
wystepowania:Fe(HCO3)2,
humusany, fosforany
-Mn-pochodzenie:
z gruntu, z resztek roslinnych, ze sciekow formy wystepowania:
Mn(HCO3)2,MnSO4,humusy,
fosforany
*wodoroweglany(HCO3-)
-dominuja w
plytkich wodach podziemnych slabo zmineralizowanych i w
powierzchniowych ( wraz z glebokoscia ich udzial maleje na rzecz
siarczanow, wodoroscianow, siarkanowodoroweglanow az do dominacji
jonu chlorkowego)
-wystepuja
gl. z jonami Ca2+
i Mg2+,
czasem z Na+
-jony
weglanowe CO3-2
wystepuja rzadziej ich obecnosc zwiazana jest ze slaba
rozpuszczalnoscia
Rownowaga
weglanowo-wapniowa
Usuniecie
CO2
+ zw. przynaleznego powoduje wytracanie się CaCO3
H2CO3
*H++HCO3-
*siarczany
SO42-
-zrodla:powstaja
z rozpuszczania zloz pirytow,pirytonu, chalkopirytu(pierwotne zloze
siarkowe), zloz siarczanu wapniowego (gips, anhydryt-wtorny skladnik
gleb)
-mogą ulec
redukcji do wodorosiarczanow, jonow siarczkowych oraz do siarki
pierwiastkowej
-właściwości
organoleptyczne: nadaja wodzie smak gorzki (przy duzych stezeniach,
norma dla wody pitnej 250 mg/l)
*clorki
Cl-
-bardzo
ruchliwe
-3/4 chlorkow
znajduje się w oceanach, sole chlorkowe sa dobrze rozpuszczalne(
wyjatek chlorek srebrowy)
-intesywnie
wykorzystywanew gospodarce, przemysle – stanowi spory odpad z wielu
galezi przemyslu(gornictwo)
-wody
wglebne:infiltracje-male ilosci, wody kopalniane-duze ilosci
-pochodzenie
;^opady
atmosferyczne
^poklady naturalnych soli chlorkowych(halit,
karnalit, sylwinit)
^zanieczyszczenia
sciekami gospodarczymi, przemyslowymi, odpadki pochodzenia
zwierzęcego w wodzie nie ulegaja przemianom chem. Ani biolog.
-chlorki
pochodzace z zanieczyszczen:mozliwosc zanieczyszczenia przez
bakterie, zwieksza zawartosc zw.azotowych
-smak slony:
200mg/l, wody twarde przesuwaja te granice w gore-4000mg/l
*bromki
Br-
-latwo ulega
utlenieniu pod wplywem chloru tworzac jony podbrominowe
-w znacznych
ilosciach wystepuje w wodzie morskiej, w wodach slonych jezior, w
wodach wiertniczych obszarow roponosnych
*jod
(J-)
-wystepuje w
saletrze chilijskiej
-zrodlo: z
gleby, z opadow atmosferycznych, z soli, z zanieczyszczen
-jod obiegowy
= jod rozpuszczalny
-niezbedny
skladnik diety ( zapobieganie chorobom tarczycy – szkodliwy nadmiar
i niedobor)
-norma
1,5 mgJ/dm3
-131J
jest niebezpieczny, bo kumuluje sie w tarczycy powodujac jej
destrukcje i przemiany kancerogenne ( po wybuchu w Czarnobulu
podawano plyn Lugola aby stezenie jodu bylo tak duze aby nie
przyjmowano jodu promieniotworczego)
*fluor
F-
-pochodzenie:fluorokrzemiany,fluorogliniany,
fluoroapatyt,fosforyty-poch.naturalne z sciekow i gazow odlotowych z
produkcji glinu,przemyslu szklarskiego
-ilosc w
wodach powierzchniowych 0,1-1,2mg/l,podziemne-wieksze ilosci
-nadmiar
powoduje zmiany w ukladzie kostnym (deformacja,slabe przyswajanie
bialka),nadmiar w szkliwie zebow powoduje choroby
zebow(fluorohydroksyapatyt-zapewnia dobra jakosc szkliwa)
-I
klasa 1,5g/dm3
II klasa 1,5g/dm3
III klasa 2g/dm3
-wzbogacanie
wody wodociagowej we fluorki ze wzgl. zdrowtnych
Charakter
i sklad wod opadowych
zalezy od stanu zanieczyszczenia atmosfery.Sklad chem. zalezy rowniez
od wielkosci opadow, kierunku wiatru, wysokosci chmur i rodzaju
opadow (deszczu, sniegu, gradu, mgly)
-.Zawieraja
znaczne ilosci (25mg/dm3)
rozpuszczonych gazow(tlenu,azotu i CO2).Wystepuja
w malych ilosciach gazy szlachetne,amoniak,tlenki azotu z utleniania
azotu podczas wyladowan elektrycznych w atmosferze,
-rozpuszczone
sole(np.wodoroweglan amonowy NH4HCO3,azotan
amonowy NH4NO3),
-nierozpuszczalne
sole wapnia,magnezu,zwiazki krzemu
-domieszki
mechaniczne(pyl mineralny i organiczny,sadza,czastki
roslinne,mikroorganizmy w tym chorobotworcze)
Sklad
ulega radykalnej zmianie po zetknieciu sie z poweirzchnia ziemi. wody
opadowe zanieczyszczone gazowymi domieszakmi powietrza NO2 NO3 SO3
maja kwasny charakter-kakorozyjne
Wody
podziemne moga
zawierac wszystkie pierwiastki znajdujace sie w ziemi.Sklad i jakosc
wod podziemnych zaleza od takich czynnikow,jak ilosc i jakosc
skladnikow wod opadowych i powierzchniowych, ktore przenikaja w glab
ziemi i gornych warstw gleby,oraz wlasciwosci fizyczne,chemiczne i
biologiczne samej warstwy gruntu, przez ktora przesiaka woda.Sklad
chemiczny wod podziemnych nie jest staly i ulega wprawdzie
nieznacznym ciaglym zmianom.Cecha charakt. jest obecnosc w nich
znacznych ilosci CO2,zw.
zelaza i manganu.
W
glebszych warstwach sa pozbawione tlenu rozpuszczonego, zawieraja
nieznaczne ilosci substancji organicznych.
wody
przenikające do ziemii ulegaja samooczyszczeniu przez filtracje
mechaniczna oraz w procesach biochemicznych i sorpcji.procesy te
zachodza niemal do konca
rownoczesnie
w czasie przenikania zachodza procesy rozpuszczania roznych
skladnikow gleby, skal, czemu sprzyja obecnosc CO2 H2S NH3 CH4:
-sole,
chlorki, siarczany, azotany, fuorki, brobkim jodki(wymywanie)
-rozpuszczanie
mineralow pod wplywem gazow rozp. w wodzie gl Co2:
weglany-wodoroweglany, siarczki-wodoroweglany, sairkowodor,
tl.zelaza-sairczki-sairczany
-hydrolityczny
rozklad krzemianow, glikokrzemianow, zelazokrzemianow(zw.Al, Si,Fe
przechodza do wody)
30.
rownowaga weglanowo-wapniowa
W
wodach naturalnych wystepuje wodoroweglan wapnia,znajduje sie on w
rownowadze z weglanem wapnia
Ca(HCO3)2=CaCO3+H2O+CO2
Warunkiem
istnienia rownowagi miedzy tymi zwiazkami jest dostatecznie duza
ilosc wolnego dwutlenku wegla, ktora utrzymuje rownowage miedzy
rozpuszczalna i nierozp. postacia Ca(HCO3)2
czyli hamuje wytracania sie wegla wapnia w wodzie Ten dwutlenek wegla
nazywany jest przynaleznym lub dwutl. wegla rownowagi weglan-wapn.
Jesli
ubedzie przynaleznego dwutl. wegla w wodzie bedzie sie wytracal osad
weglanu wapnia CaCO3
w zaleznosci od pH wody CO2 moze wystepowac w
roznych postaciach: gaz, jon wodoroweglanowy, jon weglanowy
CO2 w wodach
naturalnych moze istniec w roznych potaciach
pochodzenie
- z powietrza atmosferycznego
- z procesow mineralizacji zw.org
- z procesow metabolicznych. org.wodnych
- z procesow geochemicznych
zmniejszanie
zawartosci:
- uwalnianie do atmosfery
- rozpuszcanie skal weglanowych
- zużywany w procesie fotosyntezy
28
Profile tempertaurowe i tlenowe w wodach powierzchniowych
Kzrywe
nasycenia wody tlenem w zalezenosci od glebokosci:
a)plytki
zbiornik srodladowy w lecie
;b)podoby
zbiornik w zimie;
c)duzy
gleboki zbiornik np. Morze Czarne,ponizej 200-399 m glebokosci panuja
warunki beztlenowe.
Wody
powierzchniowe maja temp. zmienna, zalezna od pory roku. W lecie moze
dochodzic do 298K, natomiast w zimie zbliza sie do 273 K.Temp. wod w
glebokich zbiornikach np. jeziorach maleje latem,badz rosnie w zimie
, wraz z glebokoscia.Najglebsze warstwy wod powierzchniowych (
stojacych) maja temp. stala w ciagu roku, zblizona do temp.
najwiekszej gestosci wody tj. okolo 277K
27.
fizyczne wskazniki wlasciwosci wod
1
Temperatura,
praktycznie od 00C
( obszar wiecznych mrozow ) do 1000C
( mlode obszary wulkaniczne.
Wody
powierzchniowe lato do 250C,
zima ok.00C
W
glebokich zbiornikach temperatura rosnie wraz z glebokoscia zbiornika
zima, a maleje latem. Na dnie temp. najwyzszej gestosci wody w ciagu
calego roku ( ok. 40C)
2
Metnosc-spowodowana
nieruzposzczonymi subst. nieorg. i org.
-wody
podziemne:(subst. nieorg.), gliny, piaski, ily, osady denne
-wody
powierzchniowe: subst.org. pochodzenia roslinnego i zwierzecegoi,ze
sciekow subst.humusowe i subst. nieorg:gliny,piaski,ily
3
Przezroczystosc:cecha
odwrotna do metnosci
4
Barwa:wywoluja ja zw.
humusowe i barwne scieki przemysl.
5
Zapach: spowodowany
obecnoscia gazow np. H2S.
lotne zwiazki, wplyw maja osady denne, procesy biochemiczne,
mikroorganizmy
R-
naturalne np. zaoach trawy ,ziemi, siana
G-naturalne
gnijace: zapach fekalny, plesni
S-nienaturalne,specyficzny
zapach benzyny, chloru
6
Smak-zalezy od temp i
skladu chemicznego;slony,gorzki,slodki,kwasny
7
Przewodnictwo wlasciwe wody
Przewodnictwo
elektrolitow w roztworach rozcienczonych jest funkcja stezenia jonow.
Przez pomiar przewodnictwa mozna oznaczyc zawartosc cial
rozpuszczonych w wodzie. Dla wod slabo zmineralizowanych jest
proporcjonalna do zawartosci substancji rozpuszczonych (elektrolitow)
26.Wodne
uklady dyspersyjne
Ukladem
dyspersyjnym nazywamy mieszanine jednorodna lub niejednorodna
skladajaca sie z fazy rozproszonej ( rozdrobnionej) i rozpraszajacej
czyli osrodka dyspersyjnego.
Woda
jako ciecz stanowi osrodek dysp., w ktorym moga wystepowac substancje
stale, ciekle i gazowe w roznym stopniu rozdronienia.Oprocz roztworow
rzeczywistych woda moze stanowic uklad niejednorodny, w ktorym
czateczki moga znajdowac sie w postaci koloidalnej lub zawiesiny.
Woda
naturalna jest ukladem plidyspersyjnym,tzn.,ze czastki fazy
rozproszonej maja rozna wielkosc.
-uklady
grubo dyspergowane ( zawiesina)- sa nietrwale;zawieraja czastki o
stosunkowo duzych rozmiarach 10-5cm,widoczne
golym okiem.Po krotkim czasie czastki fazy rozproszonej opadaja na
dno,gdy gestosc czastek fazy rozproszonej jest wieksza niz gestosc
wody,lub wyplywaja na powierzchnia wody, gdy gestosc czastek jest
mniejsza niz gestosc wody. Nastepuje samorzutne rozdzielenie
mieszaniny przez sendymentacje ( opadanie ) lub fltacje ( unoszenie
); nie dyfunduja;przez sendymentacje usuwanych jest 40%
zanieczyszczen ze sciekow
-uklady
koloidalne-uklady mikroniejednorodne,ktorych wymiary czastki fazy
rozproszonej mieszcza sie od 10-7-10-5cm;
nie sedymentuja; koloidy hydrofilowe;koloidy hydrofobowe tworza
micele; koloidy usuwa sie przez koagulacje( zmniejszenie
rozdrobnienia fazy rozproszonej ukladu koloidalnego polegajace na
laczeniu czastek w wieksze skupiska,opadajace pod wplywem sily
ciezkosci
-roztwory
wlasciwe-sa ukladami molekularno-dyspersyjnymi, w ktorych substancja
rozproszona w osrodku dysper. wykazuje rozdrobnienie
molekularne;srednica czastek <10-7cm;
sa to substancje rozpuszczone(zdysocjowane)
Klasyfikacja
Alekina- za podstawe podzialu przyjmuje jony, ktorych stezenia
przewazaja oraz wzajemny stosunek miedzy nimi obejmuje wszystkie wody
naturalne o mineralizacji do 50kg/m3
i wody morskie
I
-wody zmineralizowane w malym stopniu, nadmiar HCO3-
II
– wody podziemne lub jeziora, rzeczki o malej mineralizacji
III-
wody silnie zmineralizowane ( wody oceanow, morza, podziemne
IV
– wody kwasne
Klasyfikacja
w zaleznosci od subst. rozpuszcz
-wody
slodkie <1g/dm3
-
wody slonawe 1-5g/dm3
-wody
slone 5-40 g/dm3
-solanki
>40 g/dm3
Zw.kompl.
sklada sie z jednego lub wiecej centralnych atomow lub jonow
polaczaonych z innymi jonami lub czasteczkami zwanymi LIGANDAMI
Liczba
koordynacji-liczba ligandow bezposrednio powiazanych z jonem
centralnym (wiazaniami kowalencyjnymi, w ktorych zwykle ligandy sa
donorami elektronow)
Tworza
sie kompleksow odgrywa istotna role w chemii wod naturalnych w jego
wyniku zmieniaja sie formy wystepowania substancji w wodzie, glownie
metali.
W
trakcie powstawania kompleksow zmniejsza sie stezenie wolnych jonow
metali, ktore sa bardziej toksyczne niz formy zwiazane. Zwiazki
kompleksowe maskuja obecnosc jonow metali ciezkich w wodzie. zdolnosc
do kompleksowania metali w wodach naturalnych wykazuja
glownie:OH-,Cl-,CO32-,
S2-,PO43-,NH3,
aminokwasy,bialka,subst. humusowe
22.
proces chemicznego
wietrzenia skal
hydrolityczny rozklad glinokrzemianow,
zelazokrzemianow, krzemianow, w wyniku ktorego zw. krzemu, zelaza,
glinu przenikaja do wody w postaci rozpuszconej lub kooidalnej:
W
wyniku procesu wietrzenia skal do wody przedostaja sie jony sodu,
potasu i takze wiele pierwiastkow sladowych
Moim zdaniem ogólnie sama wiedza o przyrodzie i środowisku jest dość ważna. Ja nawet miałam okazję już korzystać z profesjonalnej analizy środowiskowej od http://eco-expert.eu/ gdyż była mi ona po prostu niezbędna.
OdpowiedzUsuń